Stop je vechtscheiding: tips voor ouders
Stop die vechtscheiding!
Tips voor ouders, geïnspireerd op Lieve Cottyn
Al weer jaren geleden woonde ik een ontzettend boeiende lezing bij van Lieve Cottyn, destijds verbonden aan de Interactie Academie in Antwerpen. Nog altijd is haar zienswijze en aanpak (helaas) actueel. Aan de hand van haar lezing, zet ik de volgende tips voor ouders die in een vechtscheiding verwikkeld zijn op een rij:
Voor de ouders:
- Een conflictvolle scheiding is voor kinderen per definitie belastend. Het uit elkaar gaan van de ouders is voor kinderen nog wel te verwerken, maar de voortdurende ruzies tussen de ouders hebben een vernietigend impact.
- Een conflict is per definitie complex; het zit nooit in alleen in één persoon, maar altijd in het hele sociale netwerk van families, vrienden, collega’s, buren EN de kinderen. De oplossing van een conflict zit vaak wel in één persoon: als je zelf zegt niet meer in het conflict mee te willen, verandert er gelijk iets. Kies ervoor om niets meer te doen dat de strijd versterkt. Maak de keuze om weer ‘in control’ te zijn. Vraag jezelf af wat jij doet dat de strijd blijft bestaan? Je kent elkaars rode knoppen als geen ander: wat maakt dat je daar toch telkens op blijft drukken? Het probleem is niet de andere ouder, maar het conflictpatroon waarin je vastgezogen zit. Dit conflictpatroon is net een draaikolk; de zuigkracht is sterker dan de wilskracht. Als je niet meer weet hoe het anders kan, blijf je hangen in steeds meer van hetzelfde.
- Gelijk halen is een mission impossible in dit stadium. Vergeet dat dus maar. Je mag een hekel hebben aan je ex-partner en raad eens wat: je hoeft ook niet meer samen verder. Besef je wel dat het conflict zich vaak op partnerniveau bevindt en niet op ouderniveau. De grens tussen man-vader en vrouw-moeder valt weg in deze conflicten. Je kunt de ander simpelweg niet meer als vader of als moeder zien, maar alleen als de nare ex. Wat voor een ouder wilde je ook al weer zijn? Wat voor een ouder heeft je kind nodig? Vechtend en angstig of liefhebbend en ontspannen? Hoe ondersteun je je kind in het contact met de andere ouder?
- Besef je hoeveel energie deze reeks aan conflicten je kost. Functioneer je nog? Kom je nog aan ontspannen toe? Hoe slaap je? Wat is de laatste keer dat je ontspannen een uurtje met de kinderen hebt doorgebracht, zonder dat de nare gedachten weer de kop opstaken? Is de prijs hoog genoeg geweest? Ben je klaar met de angst, de schaamte, de machteloosheid en het gevoel van bedreigingen? Hoe zou het zijn om die energie anders te besteden?
- In een conflict lijkt het alsof je geen keuze hebt. Je laat wezenlijke beslissingen over je leven, je huis en je kinderen over aan de advocaten en de rechtbank. De strijd maakt je een andere persoon, het haalt het slechtste in je naar boven en je bent alleen nog maar een fractie van wie je eerder was. Tijd om weer je kop erbij te halen: als je midden in de strijd zit, kan je niet meer nadenken. Neem eens wat afstand en besef je dat er altijd een keuze is. Hoe zou het zijn als je weer op je best bent?
Heb je vragen of wil je weten wat ik als scheidingsmediator of familierechtadvocaat voor je kan betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via mariska@rechtaantafel.nl of 06-23479011. Kijk ook voor meer informatie en artikelen op www.rechtaantafel.nl.