Co- ouderschap
Een co-ouderschapsregeling gaat uit van twee actief betrokken ouders, die veelvuldig kunnen overleggen en de zorg over hun kinderen (min of meer) gelijkelijk verdelen.
Parallel ouderschap
Parallel ouderschap betekent dat de twee ouders na de scheiding de kinderen op hun eigen manier opvoeden. Er is tussen de ouders nauwelijks of geen afstemming, omdat zij hierover vooraf goede afspraken hebben gemaakt. De kinderen gaan gewoon heen en weer tussen de beide ouders.
Solo parallel ouderschap
Bij het traject solo parallel ouderschap ga je zelf aan de slag om je op een andere manier staande te houden in alle conflicten die met de scheiding en het ouderschap na scheiding samenhangen. Je leert je op een andere manier te verhouden tot de situatie en je focus weer bij jezelf en de kinderen te kunnen leggen.
Stiefouderschap
Of je jezelf nu bonusvader of -moeder noemt van je stiefkinderen, of dat je samen met je partner een nieuw samengesteld gezin gaat vormen: er zijn heel wat vragen en hobbels te nemen.
Waarom Parenting Coordination?
Een verschil van mening tussen ouders kan hoog oplopen.
Als ouders heb je altijd het beste met je kinderen voor. Na een scheiding wil je ze het liefste nog meer ellende besparen. Niet altijd lukt dat even goed. Als in de hectiek van de scheiding afspraken gemaakt moeten worden over een ouderschapsplan, kan je simpelweg niet alles overzien. Of gaandeweg loop je tegen een verschil van inzicht aan, dat jullie samen niet kunnen oplossen.
Als je uit elkaar gaat, ‘moet’ je onder vaak in een stormachtige en stressvolle situatie beslissingen maken over hoe na de scheiding de zorg voor de kinderen wordt verdeeld. Er wordt immers van scheidende ouders verwacht dat je een ouderschapsplan maakt. Dat ouderschapsplan kan nooit in beton gegoten zijn, maar moet als het ware met de kinderen en jullie meegroeien. Voor kinderen in de leeftijd 0 tot 5 jaar zijn andere afspraken aan de orde, dan wanneer de kinderen 10 tot 15 jaar oud zijn. Nieuwe partners, stiefbroertjes of -zusjes, verhuizingen, andere banen, van de basisschool naar de middelbare: het leven staat niet stil.
Wat doet een Parenting Coordinator?
Een verschil van mening tussen ouders kan – hoe klein in eerste instantie ook – hoog oplopen. Waar doe je dan goed aan? De gang naar de rechtbank brengt veel spanning en hoge kosten met zich mee en vaak heeft de rechtbank de oplossing ook niet. In deze situaties kan ik jullie als parenting coordinator vast wèl verder helpen. Ik ben een ervaren en bevlogen mediator, met het lef om – als het nodig is – een beslissing te nemen waar jullie als ouders, maar vooral jullie kinderen echt mee verder kunnen. Er komt rust, structuur en veiligheid en jullie kunnen het geschil snel achter je laten.
Lees ook eens verder over parallel ouderschap: Parallel solo ouderschap: wat is dat eigenlijk? – Recht aan Tafel
Hoe werkt een Parenting Coordination?
De PC gebruikt mediationtechnieken en kijkt of de ouders alsnog overeenstemming kunnen bereiken (over het algemeen één gesprek). Lukt dit niet, dan kan de PC eventueel de kinderen of het betreffende kind (mede afhankelijk van de leeftijd) en/of derden horen, waarna deze informatie met de ouders wordt besproken. Dan wordt onderzocht of de ouders met die informatie alsnog tot afspraken kunnen komen. Lukt dit niet, dan zal de PC een schriftelijke beslissing nemen.
Kijk ook op www.parentingcoordination.nl voor meer informatie. Alle professionals die als PC zijn opgeleid, zijn universitair geschoold.
Wanneer zet je een Parenting Coordinator in?
Geschillen die hiervoor in aanmerking komen zijn eigenlijk alle geschillen die tussen de ouders staan, zoals verschil van inzicht over de wisselmomenten van de zorgregeling, tijdelijke wijzigingen in zorgregeling en/of de wijze van contact, verdeling van vakanties en/of feestdagen, toestemming buitenlandse vakantie, de periode of duur van de vakantie, schoolkeuze, medische aangelegenheden, alimentatiegeschillen, keuze voor hobby’s of sport.
Het proces waarbij de ouders aan de PC vragen om een snelle beslissing te nemen, begint met een (bij voorkeur gezamenlijk) verzoek aan de PC. De PC vraagt de ouders (ieder afzonderlijk) vooraf de kern van het probleem en de zienswijze van die betreffende ouder toe te zenden.