In een ‘goede scheiding’ kijk je verder dan het hier en nu
Een periode van samenzijn achterlaten en weer de focus leggen op de toekomst.
Een ‘goede scheiding’ geeft mij energie. Dat klinkt vaak gek in andermans oren, maar voor mij is dit vak het mooiste vak ter wereld. Wat precies een ‘goede scheiding’ is, is voor iedereen anders.
Voor mij als professional betekent ‘goed scheiden’ in elk geval dat de ex-partners in staat zijn om de periode van samen zijn achter zich te laten en de focus op de toekomst te leggen. Dat vraagt acceptatie van de teleurstelling dat het niet is gelukt om samen oud te worden en dat vraagt ook de bereidheid om verder te denken dan alleen het hier en nu.
Veelgevraagd? Ja. Teveel gevraagd? Nee, ik vind van niet. Moeilijk? Zeker. Wat scheelt, is dat we het samen doen. En wat het verschil maakt, is dat ik met jullie de hoofdlijnen bewaak en jullie als het ware door het proces heen loods.
Droom om advocaat te worden
Advocaat worden was al op jonge leeftijd mijn droom. Na de serie ‘Pleidooi’ wist ik het zeker. Het traditionele en ouderwetse, de toga en bef, het pleiten op de rechtbank, de beroepscode en het jargon, ik kon er geen genoeg van krijgen. Eenmaal advocaat in Zwolle paste het vak mij als een fijne jas: de humor en snelle grappen met collega’s, de spanning die het vak met zich meebrengt, de strategie bepalen en het uitzoeken van ingewikkelde juridische vraagstukken. Ik werd onder de vleugels genomen van twee dijken van familierechtadvocaten en hoewel arbeidsrecht mijn afstudeerrichting was, kwam in het familierecht voor mij alles samen. ‘Echte’ belangen, scherp aan de wind zeilen in procedures, je cliënt coachen bij moeilijke beslissingen en heftige emoties vertalen naar juridische argumenten.
Specialisatie familierecht & mediation
De specialisatie familierecht lag dan ook voor de hand: 2 jaar lang alle avonden in de boeken, huiswerkopdrachten inleveren en echt de diepte in. Wat een ingewikkeld vak en wat geweldig om daar zoveel van te leren.
Helemaal enthousiast werd ik van de mediationopleiding. Hoe doe je dat: onderhandelen over je toekomst met de persoon met wie je tot voor kort je dromen deelde? Van het begeleiden van de gesprekken bij mij aan tafel, samen terugblikken op wat er was en samen in kaart brengen van wat komen gaat, het ontrafelen van de chaos, het aanbrengen van structuur in die chaos en het aangaan van gesprekken met de betrokken kinderen raakte ik bezield en gedreven. En dat is nog altijd het geval.
Meer weten over relaties en conflicten
Om mijn cliënten nog beter te begeleiden, ben ik in 2020 een opleiding gestart bij Imago Relatietherapie tot relatiecoach. Ik wilde meer leren over relaties, conflicten, hoe je uit die conflicten komt en hoe je samen nog meer diepgang geeft aan je gesprekken en elkaar nog beter leert te begrijpen. Naast mijn praktijk als scheidingsmediator en familierechtadvocaat, bouw ik onder Liefde aan tafel aan een praktijk als Imago relatiecoach.
Wat mij kenmerkt is ook hetgeen ik niet doe
Wat mij kenmerkt – naast de opsomming onder ’Familierecht’ – is hetgeen ik niet doe. Werken als familierechtadvocaat en scheidingsbemiddelaar brengt namelijk verantwoordelijkheden met zich mee. Tenminste, dat vind ik. Dat vindt ook mijn specialistenvereniging vFAS (vereniging Familierechtadvocaten en Scheidingsbemiddelaars, www.vfas.nl). Zo heeft de vFAS gedragsregels ontwikkeld, maar ook richtlijnen opgesteld waar alle leden zich aan dienen te houden. Een daarvan is dat de belangen van de kinderen vooropgesteld moeten worden. Die overtuiging draag ik van harte uit. Dat maakt dat ik niet procedeer over omgangsregelingen die – om welke reden dan ook – anders moeten. Ik geloof namelijk dat niet de rechter, maar dat de beide ouders het beste weten welke beslissing nu goed is voor hun kind. Lukt dat niet, dan kan een deskundige vanuit het kind adviseren. Ik vind het de verantwoordelijkheid van beide ouders om vanuit het kind te blijven denken, ook al gaat dat soms ten koste van je eigen belang. Je zult zien, op de lange termijn is iedere betrokkene hierbij gebaat.
Andere feiten
Opgegroeid in ’t Gooi, via Maastricht en Utrecht sinds 2005 woonachtig in Zwolle, moeder van twee tienerzoons, samengesteld gezin
1997 – 2003 Universiteit Maastricht, Nederlands Recht
2003 – 2005 Utrechtse Juristen Groep, opleidingsmanager en jurist op HR afdeling
2005 – 2015 Benthem Gratama Advocaten in Zwolle, advocaat en vanaf 2012 ook scheidingsbemiddelaar
2012 – 2015 vFAS: specialisatieopleiding familierecht en scheidingsbemiddelaar
eind 2015: start eigen kantoor Recht aan tafel, binnenstad van Zwolle
2021 – 2021 Imago Relatietherapie: opleiding tot relatiecoach
Vanaf 2022 Voorzitter Klachtencommissie Jeugdbescherming Overijssel
2023 Leergang Parenting Coordinator VU Amsterdam