De mediator houdt het gezamenlijke belang voor ogen: namelijk samen ouders blijven voor jullie kinderen
We maken afspraken waarmee jullie allebei een eigen toekomst kunnen opbouwen.
Als mediator of scheidingsbemiddelaar begeleid ik de beide partners die in onderling overleg de gevolgen van de scheiding willen regelen. Ook als de scheidende partners het nog niet met elkaar eens zijn hoe die regeling eruit moet komen te zien.
Ik begeleid jullie in het samen maken van afspraken. Onderhandelen met iemand die je pijn heeft gedaan of waar je verdrietig over bent, is niet makkelijk. Het grote voordeel van mediation ten opzichte van allebei naar een eigen advocaat te gaan is wel dat de onderlinge verhouding niet onnodig wordt verstoord door twee advocaten die hun eigen cliënt adviseren en alleen maar die belangen behartigen. De mediator houdt met jullie het gezamenlijke belang voor ogen, namelijk het samen ouders blijven voor jullie kinderen.
Je blijft samen in gesprek
Juist omdat we ook de emoties die bij de scheiding spelen bespreken, kunnen we de emotionele barrières verminderen. Als ouders blijf je samen in gesprek, waardoor jullie kinderen minder last hebben van jullie scheiding. Daarnaast is de continuïteit van de eventueel betrokken onderneming van belang en maken jullie afspraken die jullie beiden in staat stellen om weer aan een eigen toekomst te bouwen.
Lees ook eens: ‘Wij gaan uit elkaar. Past mediation bij ons?’ – Recht aan Tafel
Hoe werkt mediation?
Stap 1: de mediationovereenkomst
Ik werk altijd op basis van de mediationovereenkomst, waarin de afspraken over het mediationproces aan de orde komen. Het gaat dan over de vertrouwelijkheid, ieders inzet en wat we van elkaar kunnen verwachten. Het ondertekenen van deze overeenkomst is het eerste onderwerp van gesprek.
Stap 2: waarom uit elkaar?
Vervolgens komt de reden van het uiteengaan uitgebreid aan de orde. Ik sta hier bewust bij stil, niet alleen om met jullie te bespreken of het uit elkaar gaan het enige antwoord is op jullie situatie, maar ook om naar elkaar nog uit te spreken wat er uitgesproken moet worden. Doe je dat niet en sla je dit over – zoals veel andere mediators doen – dan is de kans heel groot dat bij het gesprek over de verdeling van de potten en de pannen de vlam in die ene pan slaat. Ruzies over potten en pannen, gaan natuurlijk nooit over potten en pannen en wil je ook helemaal niet! Om dat te voorkomen, vind ik het belangrijk om samen terug te blikken op wat er goed en minder goed ging tijdens de relatie. Dat bewustzijn maakt het verdere overleg over de financiën echt een stuk makkelijker.
Stap 3: inventarisatie onderwerpen en stukken
Samen inventariseren we vervolgens welke onderwerpen er geregeld moeten worden, welke onderwerpen meer haast hebben dan de andere en zo gaan we stap voor stap aan de slag. Dit is vaak ook het moment waarop ik met de kinderen in gesprek ga over de scheiding. Zie ook:
Stap 4: hoe gaan we het regelen?
Als mediator ben ik onpartijdig: als je mijn advies vraagt, zal ik je objectief vertellen hoe dat onderwerp in de wet is geregeld, hoe andere scheidende stellen het doen of hoe een rechter hierover zou oordelen. Ik help jullie bij ieder geschil om een oplossing te vinden die voor jullie beiden past. Neutraal en onpartijdig betekent niet dat ik kleurloos ben. Steeds zal ik jullie helpen de focus op jullie toekomst te leggen en bijdragen aan constructief overleg. Mediation is bij uitstek geschikt om vast te leggen hoe jullie het willen regelen. Dat betekent maatwerk en geeft ook ruimte voor creatieve oplossingen.
Scheidingsbemiddeling is snel, efficiënt en toekomstgericht
Stap 5: convenant en procedure
Het resultaat van de mediation is een echtscheidingsconvenant dat jullie beiden ondertekenen en aan de rechtbank ter bekrachtiging wordt voorgelegd. In dit echtscheidingsconvenant staan al jullie afspraken: over de alimentatie, het ouderschapsplan, hoe om te gaan met de woning, het vermogen, het pensioen en fiscale afspraken.
Hoe lang duurt een mediation?
De mediationbesprekingen duren gemiddeld 1 ½ a 2 uur per gesprek. Van ieder gesprek maak ik een verslag, dat je krijgt toegestuurd. Tussen de gesprekken zitten meestal 2 weken, zodat jullie maar ook ik de afspraken uit kunnen werken.
Aan de hand van alle verslagen stel ik het echtscheidingsconvenant op. De echtscheidingsprocedure zelf is de formele afronding. Ook deze verzorg ik. Meestal zijn er 4 a 5 gesprekken nodig om tot een echtscheidingsconvenant te komen. De rechtbank heeft een week of 2 nodig om de beschikking af te geven, die dan kan worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.
In gesprek met de kinderen
Zijn er kinderen bij de echtscheiding betrokken en zijn deze kinderen 6 jaar of ouder, dan praat ik altijd met hen. De ouders zijn hierbij niet aanwezig. In dit gesprek vraag ik hen wat ze bezighoudt en of zij bijvoorbeeld nog tips voor hun ouders hebben. Je merkt dat de kinderen het echt op prijs stellen dat zij op deze manier ook onderdeel worden van de echtscheiding en zonder uitzondering hebben de kinderen wel een mening over de scheiding of zijn er aandachtspunten waar jullie als ouders nog niet over na hadden gedacht. Uiteindelijk gaat jullie scheiding de kinderen het meeste aan! Kijk ook eens bij Kinderen over de scheiding van hun ouders I – Recht aan Tafel, waar je in 3 blogs mijn gesprekken met kinderen kunt meelezen.
Deze aanpak maakt mijn werkwijze uniek en is de reden waarom veel scheidende stellen mijn hulp inschakelen.
Voordelen van mediation
Aan deze manier van scheiden zijn eigenlijk alleen maar voordelen verbonden: het uurtarief wordt vaak door de beide partners gedeeld, het eindresultaat is een pakket van duurzame afspraken over hoe jullie beiden de toekomst in gaan en kostbare en nare procedures zijn niet aan de orde. Jullie hebben en houden zelf de regie in eigen hand. Dat voelt al heel veel prettiger, dan wanneer de rechtbank beslist. Ik help jullie bij het vasthouden aan de structuur en bewaak de rust, zodat het proces overzichtelijk blijft en alles aan de orde komt. En zijn er ook nadelen? Ik verwacht van jullie wel dat jullie je inzetten om samen tot goede afspraken te komen en dat gaat vaak niet vanzelf.
Onder ‘Wat kost het’ vind je meer informatie over de kosten van mediation.