Hoe houd ik mij staande tijdens een scheidingsprocedure? Tips
Hoe houd ik mij staande tijdens een scheidingsprocedure? 4 tips
Voor je het doorhebt, is de scheiding (gevraagd of ongevraagd, hierin zit geen verschil!) een allesoverheersend monster geworden. Het slokt je tijd op, beïnvloedt je functioneren, het is ongeveer het enige onderwerp waar je het over kunt hebben… Kortom: je staat ermee op en je gaat ermee naar bed.
Hier 3 tips om je staande te houden tijdens een scheidingsprocedure:
1.Schakel je netwerk in
Licht je werkgever in en bespreek de situatie en wat je nodig hebt. Schakel een vriend(in) in die met je meedenkt en bijvoorbeeld je mails of apps meeleest, voordat je ze verstuurt. Met een andere vriend(in) ga je hardlopen, wandelen, boksen of iets anders fysieks doen. Iemand in je netwerk die handig is met financiële gegevens, boekhouden, papierwerk etc. vraag je om je situatie samen in kaart te brengen. Met een andere vriend(in) spreek je af om iedere week op dinsdagochtend even een uurtje koffie te drinken, zodat je alles van je af kan kletsen. Etc. etc. De vraag ‘Joh, ik zit echt even lastig, mag ik jou de komende twee maanden vragen om mij te helpen met …’ is een volstrekt acceptabele vraag. De periode is te overzien, je verzoek is concreet en je benut de sterke kanten van de ander. Je hoeft dit niet alleen te doen!
2. Wees realistisch in wat je wilt en stel je coöperatief op
Als beiden zich maar blijven ingraven in hun stellingnames en ieder perspectief verliezen, weet je één ding zeker: je raakt steeds verder verwijderd van je doel. Je wilt je straks toch weer oké voelen? Je gunt jezelf (en mogelijk de ander ook) toch weer een mooie toekomst? Zorg dan dat je de juiste adviseur (mediator of eigen familierechtadvocaat) inschakelt, die je helpt om realistisch naar de feiten te kijken. Iemand die je niet voor de gek houdt, maar je vertelt waar het op staat en hoe het verder gaat. Wees aan de hand van die adviezen pragmatisch, doelgericht en helder over hoe jij de toekomst ziet.
3. Maak tijd vrij
Advocaten en scheidingsbemiddelaars werken overdag. Dat zijn de momenten waarop de besprekingen plaatsvinden, waarop ze bellen en mailen. Overleg met je werkgever dat je die tijd vrij kunt maken, om zelf ook de energie te hebben om het gesprek voor te bereiden en goed te kunnen voeren. Dit zijn niet de zaken die je ´s avonds of even tussendoor nog moet willen doen. Probeer wel de tijd te bundelen zodat je voorkomt dat je functioneren onder druk komt te staan en je hele dag in teken van de scheiding staat.
Tot slot: heb vertrouwen in een goede toekomst. Twijfel er niet aan dat het echt wel weer goed komt met je.
Heb je vragen of wil je weten wat ik als scheidingsmediator of familierechtadvocaat voor je kan betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via mariska@rechtaantafel.nl of 06-23479011. Kijk ook voor meer informatie en artikelen op www.rechtaantafel.nl.