Co-ouderschap: 9 tips

Co-ouderschap: hoe maak je dit een succes? 9 tips voor co-ouders: 

  1. Maak nooit ruzie waar de kinderen bij zijn. Kinderen hebben daar ongelooflijk last van. Uit onderzoek blijkt dat niet zo zeer de scheiding zelf een negatief effect heeft op kinderen, maar vooral de ruzies van de ouders voor, tijdens en na de scheiding.
  2. Praat nooit negatief over de andere ouder. Geef je kind de ruimte om te vertellen dat hij de andere ouder mist als hij bij jou is en om zijn enthousiaste verhalen over de andere ouder met je te delen.
  3. Zoek een manier waarop je met elkaar goed kunt overleggen. Meer dan eerder wellicht, zul je met elkaar op één lijn moeten komen. Dat kan wel eens heel lastig en pijnlijk zijn, zeker als je net uit elkaar bent. Om te voorkomen dat je kind degene is die het allemaal uiteindelijk moet oplossen: schakel professionele hulp in. Hoe gaan we dit doen? Niet alleen praktische dingen als sport, kinderfeestjes en studiedagen, maar ook kwesties als geld, schoolkeuze, afspraken over uitgaan zullen afgestemd moeten worden.
  4. Luister goed naar je kind. Veel kinderen vinden een co-ouderschapsregeling een ‘eerlijke’ verdeling van de tijd. Dat vinden zij ‘eerlijk’ omdat ze dan evenveel tijd bij papa en mama doorbrengen en zo doende niemand te kort hoeven doen. Dat is een mooie insteek, maar ook wel de wereld op z’n kop. Het kind gaat dan voor de ouders denken en zorgen en dat is nou net niet de bedoeling. Leent jullie kind zich wel voor die 2 of 3 wissels per week? Of is het misschien voor het kind toch beter om de dagen anders in te richten?
  5. Neem de tijd voor het maken van het ouderschapsplan en schakel daar een deskundige bij in. In de stress en spanning rondom de scheiding verwacht de rechtbank simpelweg van je dat er een ouderschapsplan ondertekend moet worden, voordat de scheiding kan worden uitgesproken. Spreek met de mediator af dat je over een half jaar weer samenkomt om te bespreken hoe het gaat en wat de ervaringen over en weer zijn, en een half jaar later weer. Gebeurtenissen als een verhuizing of de komst van een nieuwe partner (al dan niet met kinderen) zijn spannende onderwerpen, die in de hectiek van een scheidingssituatie lastig te overzien zijn. Pak die onderwerpen dan wat later op, samen met de mediator.
  6. Afspraken over de verdeling van de zorg over de kinderen zijn niet in beton gegoten. Als er al iets heel snel verandert, is het wel het leven van een kind. Afspraken die je samen maakten toen de kinderen 3 en 5 jaar oud waren, passen wellicht niet meer voor een 8 en 10-jarige. En eenmaal naar de middelbare school hebben de kinderen een heel eigen agenda. Ga je dan vasthouden aan afspraken van lang geleden? Heb oog voor wat je kinderen nodig hebben en groei met ze mee, al gaat dat voor jouw gevoel ten koste van de tijd die je met ze doorbrengt. Borg een moment van quality time met ze, waarin ze alle aandacht krijgen. Een groter cadeau kan je ze niet snel geven.
  1. Zorg dat je het praktisch goed regelt. Blijf bij elkaar in de buurt wonen, faciliteer de kinderen zoveel mogelijk bij de wissel van de spullen, leg een standaardlijstje aan en maak het zo voor de kinderen (en dus jezelf!) makkelijk.
  2. Gebruik je kinderen niet als boodschappers. Wees verantwoordelijk voor je eigen communicatie met de andere ouder en zadel je kind niet met die spanning op. De woede of pijn van sommige boodschappen (‘Zeg maar tegen je vader dat als hij nog een keer te laat komt….’) ontgaat je kind echt niet. Je kind zal – ook zonder te weten waar het over gaat – dit op zichzelf betrekken. Laat dat niet gebeuren.
  3. Overleg tijdig over vakanties en bijzondere dagen. Al kijk je zelf wellicht niet graag zo ver vooruit, kinderen vinden het fijn om te weten waar ze aan toe zijn. Daarnaast geeft het jullie beiden duidelijkheid in de planning en voorkomt dat dus ergernissen.

Heb je vragen of wil je weten wat ik als scheidingsmediator of familierechtadvocaat voor je kan betekenen? Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via mariska@rechtaantafel.nl of 06-23479011. Kijk ook voor meer informatie en artikelen op www.rechtaantafel.nl.