Een eigen advocaat handelt in jouw belang
– Samen bepalen we de strategie
Mediation lukt niet altijd. Ook onderling overleg lukt niet altijd. Er kunnen andere redenen zijn om liever een eigen advocaat in te schakelen. Ook dan kan ik je helpen, ik sta je dan bij als alleen jouw belangenbehartiger. We gaan niet procederen, we gaan wel in overleg.
Tijdens het eerste gesprek nemen we de voorgeschiedenis door en hoe het tot een scheiding gekomen is. We bespreken hoe je er nu voor staat, hoe het met de kinderen gaat, hoe de financiën lopen en waar de knelpunten zitten. Vervolgens bekijken we wat er geregeld moet worden. Hoe kan jij weer goed verder? Wat heb je nodig? Wat hebben de kinderen nodig? De belangrijkste vraag daarbij is: hoe gaan we daar komen? De strategie stemmen wij samen af. Mijn intentie is te allen tijde om eerst met de andere advocaat het overleg op te zoeken.
Afstemmen met de andere partij
Vaak lukt het om een zogenaamd 4-gesprek te plannen, waarbij jij, ik, je partner en zijn/haar advocaat aansluiten om in dat gesprek zoveel mogelijk concrete afspraken te maken. Ook van die afspraken kan een echtscheidingsconvenant worden gemaakt, dat ter bekrachtiging aan de rechtbank kan worden voorgelegd. Lukt dat niet, dan zullen de geschilpunten in een procedure bij de rechtbank aan de orde komen.
Op-een-lijn-methode
Een geheel eigen wijze van het voeren van een viergesprek, is de op-een-lijn-methode. In deze methode wordt de samenwerking gezocht in plaats van de verwijdering. Een scheiding wordt goed geregeld, zonder kostbare en stressvolle procedures. Advocaten die deze methode toepassen, zijn overtuigd van 1 ding. Zij gaan voor een gezamenlijke en breed gedragen oplossing.
Hoe werkt het?
Beide cliënten hebben hun eigen advocaat, die nauw samenwerken. De advocaten spreken af niet te procederen. Zij zetten zich samen met hun cliënten in voor een gezamenlijke oplossing. Het doel is om samen met de andere advocaat te zoeken naar de overeenkomsten, in plaats van de belangen van slechts één cliënt centraal te stellen. In de gesprekken kan een ook financieel deskundige aansluiten.
Wat is het verschil met mediation?
In plaats van een onpartijdige professional die de gesprekken begeleidt, is er nu voor beiden een eigen belangenbehartiger. Als de partners onderling erg verschillen qua kennis of emoties, kan juist dit heel prettig zijn. De een deed bijvoorbeeld altijd de financiën, waardoor de ander een achterstand in kennis ervaart. Ook als iemand zich communicatief minder sterk voelt of zich niet gehoord voelt, kan het fijn zijn om een eigen advocaat te hebben.
Met deze aanpak ontstaat een respectvolle, efficiënte duurzame oplossing.